Media museum
Image default
Aanbiedingen

10 jaar Canon EOS 5D

 

 

Analoog fotograaf Vincent Hartman moest er niets van hebben, van de digitale fotografie. Hij was en is nog steeds een sterk voorstander van fotografisch beeld gecreeerd ‘in camera’. Photoshop als vervanger van ‘air-brush’ begreep hij wel, maar voor zijn eigen fotografie heeft hij nog jaren analoog gewerkt. De aankoop van de eerste betaalbare digitale reflex camera, de Canon EOS 300D, in 2004 bevestigde voor hem dat de kwaliteit nog lang niet op het oude peil was. Een 1/3  stop overbelichting betekende direct verlies aan detail in de hoge lichten. Aan de onderzijde was er meer speelruimte. Vanuit de analoge fotografie was hij een dynamisch bereik gewend van ruim 4 stops en door middel van het zogenaamde doordrukken en tegenhouden in de donkere kamer kon dit ook daadwerkelijk op het fotopapier tot uitdrukking komen.

 

Fotograaf Zwolle

 

Inmiddels had fotograaf Zwolle het vak fotografie als professie vaarwel gezegd en was het nog slechts ‘spielerei’. Foto’s waren gewoon net zoals bij ieder ander, een vastlegging van herinnering en het digitale tijdperk maakte het mogelijk ze te delen met het thuisfront. Toen nog via BT Photo’s, de voorloper van flickr en MySpace, de voorloper van Facebook en het Nederlandse Hyves. 

 

Canon EOS 5D

 

De komst van de nieuwe fullframe Canon EOS 5D in 2005 was hem echter niet ontgaan, maar ja 2500 Euro voor een camera terwijl de fotografie op dat moment meer hobby was dan professie, was toch wel even wennen. Eenmaal weer woonachtig in de regio Zwolle had hij de 5D al eens in zijn handen gehad. De camera ademde de ‘goold-old’ quality van de eerste EOS camera’s zoals de EOS 650 en 620 die hij jarenlang gebruikt heeft. De camera voelde als thuiskomen. De bediening was bekend terrein en de camera had alleen de aloude instelmogelijkheden Av, Tv, M en B, bekend van de eerste EOS camera’s. De zoeker gaf weer het blikveld wat hij gewend was. De camera had immers een image sensor van 24×36 mm, dezelfde grootte als de zogenaamde 35mm film. In April 2007 moest het er dan toch maar van komen. Bij ApertureUK aan de Museumstreet in London kocht hij zijn eerste 5D. Een jong gebruikte camera, voor omgerekend 1850 Euro. Het weekend dat er op volgede in Monmouthshire in Wales werd er druk mee ge-experimenteerd. vooral de Zwart-Wit instelling met blauw en oranje filters leverde weer het aloude doka beeld op. Vincent was om!

 

Fotostudio Zwolle

 

Daar waar zijn fotografische ontwikkeling jarenlang stilgestaan had, maakte de 5D het weer mogelijk het vak op te pakken, maar nu digitaal. het duurde niet lang voordat de door Canon geleverde software ‘Digital Photo Professional’ vervangen werd door Lightroom (2). Dat programma deed zijn naam eer aan door een voor doka-mensen gehanteerde terminologie te gebruiken in de diverse mogelijkheden die het porogramma bood. Herkenbaar als het was, bogon hij weer lekker te ‘doordrukken – en tegenhouden’. De resultaten die uit die eerste Canon EOS 5D kwamen waren verbluffend goed en benaderde het analoge middenformaat.

 

 

Het duurde niet lang voordat er weer studioflitsers gekocht werden en in no-time zat Vincent Hartman weer op zijn oude niveau, maar dan nu digitaal. De rest is historie. In 2009 werd Vincent Hartman Fotografie weer nieuw leven ingeblazen en werden disciplines als portretfotografie en trouwfotografie weer opgepakt.

 

Productfotografie

 

In 2010 werd de op dat moment revolutionaire Canon EOS 5D Mark II aangeschaft en de 5D I doorgschoven als back-up camera en tweede camera voor reportages en evenementen. De mark II maakte het mogelijk foto’s op hoge resolutie te maken voor bijvoorbeeld reclamefotografie en productfotografie. Vincent Hartman Fotografie groeide lekker door en voegde de handelsnaam STUDIOVHF toe voor al het commerciele werk. De studio ontwikkelde zich tot veelzijdig fotografisch dienstverlener met de hoofddisciplines reclamefotografie, productfotografie, interieurfotografie, bedrijfsfotografie en redactioneel.

 

http://youtu.be/aJhHJWB6cDU

 

Inmiddels is het 2015 en is de laatste versie van de EOS fullframe reflex de 5Ds toegevoegd aan de toolbox. Deze laatste 5D heeft met zijn 50MP de hoogste resolutie ooit en een indrukwekkende kleurweergave en dynamisch bereik.

 

 

https://global.canon/en/news/2015/may28e.html

Gerelateerde artikelen

Black Friday 2021 Belgiƫ

Een orthopedische schoenenwinkel in Brasschaat met veel kennis

Eenvoudig uw gras maaien met robotgrasmaaiers van deze specialist uit Antwerpen