Media museum
Image default
Arts / Photography

Een digitale manier van radio luisteren

Radio luisteren doen wij mensen al jaren. Zo lukt het Guglielmo Marconi in 1895 als eerste om vanaf een grote afstand elektrische signalen te versturen. Een aantal maanden daarvoor probeerde Nikola Tesla het zelfde te demonstreren, maar faalde daar in omdat zijn werkplaats vlam vatte. Guglielmo Marconi was al begonnen met het ontwerpen van de zender en van de ontvanger, en heeft deze gebaseerd op de oscillator die Tesla voor zijn demonstratie ontworpen had.

Samen met Alexander Stephanovitsj begonnen zij het project waar Heinrich Hertz niet aan toegekomen was. Zo kwam het ook tot stand dat in 1899 de allereerste radioverbinding werd aangelegd over het kanaal dat tussen Frankrijk en Groot-Brittanië. Vervolgens zal in 1901 de eerste trans-Atlantische verbinding ooit tussen Engeland en Newfoundland tot stand gebracht worden.

Dat leidde in 1919 tot de tot stand komen van het allereerste Nederlandse radioprogramma. Nu kan de Nederlandse bevolking ook voor het eerst in het Nederlands radio luisteren. De presentator van dit programma was Hanso Schotanus à Steringa Iszerda. Hij deed zijn uirzendingen vanuit zijn eigen huis in Den Haag.

Vanaf toen is het een gewoonte geworden om radio te luisteren. Op het werk, in huis en in de auto; de radio is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met de jaren zijn er ook meer radioprogramma’s bij gekomen. Ongeveer 110 jaar later zijn er honderden uitzenders waar je uit kunt gaan kiezen. Dat is tegelijkertijd een voordeel en een nadeel: welk radioprogramma past nou het best bij jou? Welk station zend jouw favoriete genre uit?

Ook radio is met deze digitale periode mee gekomen. Mocht je namelijk hulp nodig hebben met het vinden van leuke radio programma’s, dan kunnen ze jou op radioguide.FM heel goed helpen wanneer je jouw perfecte station wil leren ontdekken. Ze zenden stations uit vanover de hele wereld: luisteren maar!

http://www.radioguide.fm