Media museum
Image default
Aanbiedingen

Eigentijdse Grafzerk van glas

Gedenkten voor je dochter

Hoe kies je een glazen grafzerk voor je dochter terwijl je stuk bent van het gemis en verdriet? Wanneer niets ooit goed genoeg kan zijn voor haar? Lees hier hoe Memorabel afscheidsmonumenten samen met beide ouders een bijzonder en uniek grafmonument voor Annabelle ontwierp. Nabestaanden behoren in onze visie nauw betrokken te worden bij zowel het ontwerp als de uitvoering van het monument voor hun dierbare. Graag nodigen we nabestaanden uit om bij de uitvoering te komen kijken. Ook het plaatsen op het kerkhof doen we graag samen. Helpen mag!  

Glazen Grafzerk voor Annebelle

Annabelle’s leven kende een triest einde. Ze was een knappe en bijzondere vrouw geweest die een passie voor haar werk had. Het overlijden was niet onverwacht, maar wel bijzonder tragisch. Tijdens haar zwangerschap bleek al dat Annabelle een ernstige ziekte onder de leden had. Tal  van behandelingen mochten niet baten en Annabelle takelde af en werd steeds zieker. Desondanks bleef ze tot op het allerlaatste werken. Vertelde niemand op het werk dat ze ziek was.

Uiteindelijk stierf ze thuis bij haar ouders. Vanwege haar jonge dochtertje was het extra lastig voor Annabelle om de dood te accepteren en afscheid te nemen. Ook het praten over haar naderende einde was te lastig. De tekstregel “Neem mij bij de hand” keurde ze nog wel goed om te gebruiken op har kaart. Ook de afbeelding op de omslag van de overlijdenskaart koos ze zelf.

De uitvaart en begrafenis waren impressionant en werden grotendeels door de nabestaanden en familie zelf verzorgd.

Met hulp en actieve inbreng van de ouders ontstond een prachtig en uniek grafmonument met veel kleur. Een glazen grafzerk  enig zin zijn soort – er bestaat geen tweede zoals deze! 

Eerste ontmoeting met nabestaanden

Tijdens de eerste kennismaking met Cathy & Dirk vertelden ze openhartig over hun dochter Annabelle.  Het werd al snel duidelijk dat Annabelle wel een heel bijzondere vrouw en persoonlijkheid was geweest. Sterk en met heel veel doorzettingsvermogen. Haar werk en haar dochtertje betekenden alles voor haar. Ze kon intens genieten van water, zon en strand.

Dat Annabelle er zo ernstig aan toe was en toch bleef doorwerken op een wijze dat collega’s niet eens wisten dat ze stervende was is bijna onvoorstelbaar.

Het was ook onvoorstelbaar dat ze snel zou overlijden en dat ze haar lieve kleine dochtertje van nog maar 2,5 jaar zou moeten achterlaten. De een na ergste nachtmerrie die bijna iedere ouder wel eens heeft was voor haar werkelijkheid aan het worden; haar kind niet te zullen zien opgroeien. Je kind achter moeten laten. Dat is ondragelijk.

Grafmonument: Ontwerpen en ideeën

Met alle verhalen, indrukken en beelden nog vers in mijn hoofd startte ik direct met het ontwerpen. Deze legde ik voor en met elkaar bedachten we de volgende items:

 

> Roos – haar dochtertje was haar alles – handafdrukken van Roos

> Strand – iets waar ze erg van hield. – stonden ook op de rouwkaart

> Vogel – symbool voor vrijheid, reizen levenslust

> Dun Inox kader

> Haar eigen handschrift gebruiken

> Glasplaat met afdruk strand of waterpatroon

> Beplanting niet op het graf zelf

> Geschuurd Inox (en niet gepolijst)

> Schelpjes

> Tekstregels  

Deze ideeën moesten idealiter in het herdenkingsteken terug komen.

Het waterpatroon in het glas moest op een natuurgetrouwe manier gebeuren.

Grafkunst en Grafmonument met Inox

Een Inox vogel ‘stijgt op’ vanaf een grafzerk van glas die de structuur heeft van water. De handafdrukken van haar dochtertje kwamen in de glazen grafzerk .

Op de begraafplaats

Op een koude winterdag plaatsen we de glazen grafsteen samen met de nabestaanden, familie en vrienden. Het was daardoor druk op het kleine plaatselijke kerkhofje. De steun van de nabestaanden was meer dan welkom. Vele handen maken licht werk. Maar op een zeker moment is het werk gedaan en volgt er een emotioneel moment. Waar we met elkaar maanden aan gewerkt hebben komt tot een einde. Ineens is het klaar. Onwennig bijna dat er niet meer te doen is.

Nog wat op ruimen en inpakken en na afloop nog koffie bij Cathy en Dirk thuis. Een stap in een intensief rouwproces was gezet.  

Memorabel Afscheidsmonumenten

Memorabel Afscheidsmonumenten maakt samen met nabestaanden unieke en persoonlijke grafmonumenten, grafstenen en grafzerken. De materialen die we gebruiken zijn vooral Inox, glas en cortenstaal. Alle grafmonumenten van Memorabel zijn eenmalig, uniek en worden in Nederland en België gemaakt door vakmensen. Tijdens de uitvoering van een monument nodigen we nabestaanden uit om langs te komen om te kijken. Ook het plaatsen van het monument op het graf op het kerkhof doen we liefst met nabestaanden samen.

Vrijblijvend advies

Graag adviseren we u over een persoonlijk gedenkteken. Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook INOX sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

Jeroen Stok 
Memorabel Afscheidsmonumenten 
Moezelstraat 72  8226 LB Lelystad 
www.memorabel.nl/
info@memorabel.nl 
+31 (0)6-49 351 338

 

contact met grafkunstenaar
https://www.memorabel.be/