Media museum
Image default
Aanbiedingen

Met deze stappen heb je langer plezier van je airco!

Hete zomers komen steeds vaker voor en we krijgen ook steeds vroeger in het jaar te maken met periodes van hitte. Het kan zomaar 7 dagen achter elkaar warmer zijn dan 30 graden Celsius. Als je een airco hebt, draait die in deze periodes waarschijnlijk overuren. Je zit dan niet te wachten op een airco die het ineens niet meer doet. Een goed onderhouden airco is minder snel geneigd om ineens kapot te gaan. Weten hoe je je airco het beste kunt onderhouden? Je leest het hier!

 

Controleer de koelvloeistof

Een airco heeft koelvloeistof nodig om koele lucht te blazen. Zonder de koelvloeistof zou de airco alleen dienen als luchtblazer en komt er in de hete periodes dus warme lucht uit de airco. Het peil van de koelvloeistof moet daarom wel goed zijn. Het is dus verstandig om deze goed in de gaten te houden. Wanneer het peil te laag is, is de kans dat de airco minder goed functioneert groot. Het bijvullen van de koelvloeistof is helaas wel een ingewikkelde klus. Je kunt dit daarom beter laten doen door een monteur die hier verstand van heeft. Jaarlijks of om het jaar de koelvloeistof bijvullen is goed om het op peil te houden.

 

Vervang het filter

Alle koele lucht die jouw woning in komt, wordt eerst gefilterd door een filter. Na een tijdje is zo’n filter natuurlijk niet meer de schoonste en zit alle viezigheid die uit de lucht gefilterd is vast in het filter. Deze viezigheid beïnvloedt de luchtkwaliteit in de ruimte. Een slechte luchtkwaliteit geeft irritatie aan ogen en luchtwegen en dat is natuurlijk niet prettig. Wanneer je last hebt van je ogen of van een zere en droge keel wanneer je wakker wordt, is het verstandig om je filter te controleren. Het uitkloppen van het filter kan er al voor zorgen dat de luchtkwaliteit wordt verbeterd. Is het filter erg vies en heeft uitkloppen geen nut? Vervang het filter dan door een nieuwe.

 

Onderdelen vervangen Het komt ook weleens voor dat een airco een raar geluid maakt of er ineens mee ophoudt. In plaats van meteen op zoek te gaan naar een nieuwe airco, kun je het beste eerst op zoek gaan naar de oorzaak van het defect. Vaak is de airco na het vervangen van één onderdeel namelijk weer zo goed als nieuw. Voor vervangende airco onderdelen kun je terecht bij Fixpart.nl.

https://fixpart.be/nl