Media museum
Image default
Arts / Photography

Welke manieren van duurzaam verwarmen zijn er?

Nederland loopt achter op de klimaatdoelstellingen en die achterstand zal op korte termijn ingehaald moeten worden. Vandaar dat de regering allerlei subsidiepotjes klaar heeft staan om particulieren over te halen om hun huis duurzaam te gaan verwarmen. Maar welke manieren zijn er eigenlijk? En welke heeft de voorkeur?

Natuurlijk is er zonne-energie. Laat een paar zonnepanelen op je dak leggen en binnen de kortste tijd kun je voordelige duurzame energie opwekken. Vooralsnog mag je (tegen een gereduceerd tarief, dat wel) je overtollig geproduceerde energie terug leveren aan de energieleverancier, maar over een paar jaar lever je het teveel geproduceerde voor niets terug. Dat betekent dat je op het moment dat de zon schijnt, je al je apparaten aan moet zetten, zodat je meteen de opgewekte zonne-energie opmaakt. Groot voordeel van zonnepanelen is dat je het aanschafbedrag er binnen een aantal jaren uit hebt en je daarna gratis stroom hebt. Heb je geen huis om ze op te laten leggen, ijk dan of je mee kunt doen met een corporatie die panelen op bijv. scholen aanlegt. Dezelfde voordelen, behalve dat de panelen op een ander dak mooi liggen te zijn.

Een andere manier van Duurzaam verwarmen is de warmtepomp. Deze pomp zorgt haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en zorgt op deze manier voor verwarming en warm water. In plaats van met gas wordt je huis dus verwarmd met elektriciteit en dat drukt de CO2-uitstoot flink! Een groot nadeel van een warmtepomp is de hoge aanschafkosten. Dat en het feit dat je flink moet isoleren, omdat anders de warmte niet in huis blijft.

Isoleren dus….. Vaak zijn de spuwmuren, de vloeren, de ramen of het schuine dak niet geïsoleerd en verdwijnt er op deze manier veel kostbare energie rechtstreeks naar buiten. Zonde van de energie en geld!

Er zijn dus voldoende manieren van duurzaam verwarmen. Welke je kiest is afhankelijk van jouw persoonlijke (financiële) situatie…

 

https://techneco.nl/