Media museum
Image default
Eten en drinken

Zoete Aardappel Kikkererwten Kokos Curry

Dit heerlijke Zoete Aardappel Kikkererwten Kokos Curry recept is super eenvoudig te maken, het is van nature glutenvrij en veganistisch, en het is gestoofd met de lekkerste romige kokos curry smaken. Lekker met rijst en/of naanbrood!

Op koude winteravonden die vragen om knus comfortvoedsel … deze zoete aardappel-kikkererwten-kokoscurry is zeker een schot in de roos.

We hebben het hele seizoen versies van dit recept gemaakt met alle overgebleven groenten die we in huis hebben, maar deze eenvoudige combinatie van zoete aardappelen, kikkererwten, tomaten en spinazie is absoluut onze favoriet. Deze basisingrediënten worden allemaal samen gestoofd in een zijdezachte, romige kokoscurrybouillon die wordt opgefleurd met een scheutje vers citroensap. Dan raad ik je ten zeerste aan om de curry hoog opgestapeld te serveren met veel verse toppings (hallo, verse koriander en dun gesneden rode uien) over rijst, rijstnoedels en/of zelfgemaakt naanbrood.

Het is een snelle, gemakkelijke, vegetarische (ook veganistische), glutenvrije, smaakvolle maaltijd die gemakkelijk kan worden aangepast met alle groenten en fruit die je bij de hand hebt. En, bonus, het zorgt ook voor fantastische restjes de volgende dag. Dus snuffel eens door die groentelade en laten we samen een gezellige kokoscurry maken!

Ingrediënten:

Voordat we naar het volledige recept hieronder gaan, zijn hier een paar opmerkingen over de ingrediënten die je nodig hebt om deze kokoscurry te maken:

  • Ui: Onze curry begint met ui (wit, geel of rood), gebakken in olijfolie tot ze zacht is.
  • Gember en knoflook: ik raad ten zeerste aan om verse gember en knoflook te gebruiken voor maximale smaak in deze curry, die we fijnhakken (of je kunt de gember raspen) en toevoegen aan de sauté. Dat gezegd hebbende, als je geen verse gember in huis hebt, kun je 1 theelepel gemalen gember vervangen door de verse gember.
  • Kruiden: Ik heb het simpel gehouden voor deze curry met een combinatie van garam masala en kerriepoeder (plus peper en zout).
  • Melk: Om deze curry lekker romig te maken, gebruiken we een mengsel van volle kokosmelk (ik hou van dit merk) en een soort gewone plantaardige melk (ik gebruikte havermelk). Als alternatief kunt u ook wat groentebouillon toevoegen in plaats van de gewone plantaardige melk.
  • Tomaten: Een blik tomatenblokjes. (Ik raad vuurgeroosterde tomatenblokjes aan, als ze verkrijgbaar zijn in je supermarkt, voor extra smaak.)
  • Zoete aardappel: Een grote zoete aardappel, in blokjes van 1/2-inch gesneden.
  • Kikkererwten: Een blik kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt.
  • Groenten: Ik heb een paar handenvol verse babyspinazie aan deze curry toegevoegd, maar gebruik gerust boerenkool, boerenkool of andere groenten die je lekker vindt.
  • Citroensap: Een flinke scheut citroensap (of je kunt ook limoensap gebruiken) helpt echt om de smaken van de bouillon op te fleuren.
  • Toppings: Ten slotte raad ik aan om elke kom curry te vullen met veel gehakte verse koriander, een scheutje dun gesneden groene uien en/of een snufje gemalen rode chilivlokken als je wat warmte wilt toevoegen. Serveer je curry gerust met naanbrood, rijst en/of rijstnoedels.

Instructies:

  • Fruit de groenten. Verhit de olie in een grote sauteerpan of soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak 5 minuten, af en toe roeren, tot ze zacht zijn. Voeg de gember en knoflook toe en bak 1 minuut, af en toe roeren. Voeg de kerriepoeder en garam masala toe en bak 1 minuut, af en toe roeren.
  • Voeg de volgende ingrediënten ronde toe. Voeg de havermelk, kikkererwten, tomaten, kokosmelk, zoete aardappel toe en roer door elkaar. Ga door met koken tot het mengsel een zeer laag kookpunt bereikt.
  • Zet het vuur laag tot middelhoog en kook de curry (onafgedekt) op een zeer laag pitje, af en toe roerend, tot de zoete aardappelen zacht zijn, ongeveer 10 tot 15 minuten.
  • Roer de overige ingrediënten erdoor. Voeg de babyspinazie en het citroensap toe en roer voorzichtig door de curry tot de spinazie begint te slinken. Breng de curry op smaak met hoeveel zout en peper je ook nodig denkt te hebben.
  • Serveer warm, gegarneerd met veel toppings, met naan, rijst en/of rijstnoedels.