Media museum
Image default
Dieren

Veilig je hond uitlaten in het donker? Dit zijn de beste tips!

In het najaar komt het steeds vaker voor dat je met je hond in het donker buiten loopt. Dit terwijl de weersomstandigheden steeds slechter worden, waardoor het voor de deelnemers aan het verkeer steeds lastiger wordt om jou en je hond goed te zien. Dit brengt risico’s met zich mee: je moet er immers toch niet aan denken dat jouw hond onverwachts een weg oversteekt en een automobilist hem aanrijdt omdat hij jouw hond niet goed zag? Gelukkig zijn er tal van manieren om ervoor te zorgen dat jouw hond ook in het donker veilig kan lopen, zonder continue aangelijnd te moeten zijn. Ben je benieuwd wat jij kunt doen om jouw hond ook in het donker veilig uit te kunnen laten? Lees dan zeker verder in dit blog, want hier vind je de beste tips om dit te doen!

 

Tip 1: Schaf een reflecterende halsband, riem of hondenlijn aan

Om ervoor te zorgen dat deelnemers aan het verkeer jouw hond ‘s avonds goed zien, kun je speciale accessoires voor honden aanschaffen. Een reflecterende halsband of riem is zo’n accessoire. Niet alleen zijn er reflecterende strips die je op de halsband of riem aan kunt brengen, je kunt ook volledig reflecterende riemen en halsbanden aanschaffen. Er zijn zelfs reflecterende hondenlijnen beschikbaar Zo kan niemand om je hond heen en is hij of zij altijd goed zichtbaar. Ook op de donkere winterdagen.

Tip 2: Kies voor een veiligheidslampje voor je hond

Naast de reflecterende halsband, kun je ook speciale verlichting hond halen. Dit soort verlichting helpt jou je hond ook goed zichtbaar te maken. Je kunt dit soort lampjes bevestigen aan de halsband van je hond. Meestal zijn de lampjes op verschillende manieren in te stellen: als knipperend licht of met een constant brandend lampje. Let bij dit soort lampjes wel goed op dat ze waterdicht zijn, anders zul je er niet zo lang plezier van kunnen hebben.

Tip 3: Ga je een nieuwe route lopen? Check de route eerst overdag

Voordat je met jouw hond een nieuwe route gaat lopen, is het belangrijk dat je de route eens overdag loopt. Kijk, terwijl je de route loopt, eens extra goed naar de beschikbare verlichting. Kom je bijvoorbeeld lantaarnpalen tegen of zijn deze er amper? Let ook goed op of je eventuele onoverzichtelijke verkeerssituaties tegenkomt. Denk hierbij niet vanuit jouw eigen zicht, maar ook dat van een automobilist, fietser of van een andere deelnemer aan het verkeer.