Media museum
Image default
Bedrijven

Geschiedenis van de trouwring

Tegenwoordig is het bijna vanzelfsprekend dat op een bruiloft trouwringen worden uitgewisseld als teken van eeuwige trouw. Ook tijdens het aanzoek krijgt de aanstaande al een ring om de vinger geschoven. Aan beide gebruiken gaat een rijke traditie vooraf.

Eeuwenlang symbool

De ring was al in de romeinse tijd een teken van verbintenis tussen man en vrouw. Pas na de Tweede Wereldoorlog gingen ook mannen een ring dragen. Kijk maar naar de -redelijk traditionele- huwelijksceremonies van de Britse prinsen Harry en William; zij kregen geen ring, maar gaven er wel één aan hun bruid.  De ring stond vroeger niet alleen voor het symbool van oneindige liefde, maar ook als teken van een ‘onbreekbaar’ contract. Wanneer een vrouw trouwde, mocht ze eveneens aanspraak maken op de bezittingen van haar man. Sommige ringen waren écht voorzien van een slotje en sommige ringen waren zo gemaakt dat deze kapot zou gaan als je hem af wilde doen.

Links of rechts?

Woon je in het noorden van het land? Dan is het waarschijnlijk dat je je trouwring om je rechtervinger draagt of zal gaan dragen. Kom je echter in het zuiden of in België als je je trouwkostuum uit Brugge haalt, dan zie je dat juist de meesten hun ring links dragen. Het oudste gebruik is om hem links te dragen omdat er een directe ader van deze hand naar je hart loopt. Ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog vonden protestanten het dragen van een ring symbool stond voor de rijkdom van de kerk en zwoeren de ring af. Later kon je zien dat iemand protestants was doordat diegene de ring niet links maar rechts droeg.

Materiaal

Trouwringen hoeven niet van goud te zijn al je dat niet mooi zou vinden. Door de jaren gebruikte men ook verschillend materialen. Dat was soms uit praktische reden, maar ook economisch, dingen die je waarschijnlijk ook mee laat wegen bij het uitzoeken van een geschikte locatie, jurk, of trouwkostuum Brugge. Materialen die ook wel eens werden gebruikt zijn riet en ijzer. De trouwring van riet kon je elk jaar vervangen door een nieuwe. Natuurlijk kun je ook rekening houden met je trouwpak. Ga je voor een trouwkostuum uit Brugge met een roestkleur? Dan past daar goud het best bij.

https://www.topsuits.be/kostuum-heren-antwerpen/

Gerelateerde artikelen

Het bekostigen van jouw droomvakantie

Bijzondere dingen om na een crematie te doen: de as van een overledene in een diamant verwerken

De biologische bondgenoten van jouw planten