Media museum
Image default
Industrie

Het gemak van EAN codes

Verkoopplatforms en fysieke winkels kunnen zich niet meer voorstellen hoe ze zonder EAN codes moeten werken. Deze codes zijn de basis onder hun verkoopsysteem. Door middel van de codes worden producten herkend en worden de producten van hun locatie in het magazijn gehaald om te worden verzonden. Daarnaast zijn EAN codes de basis onder het voorraadbeheer en is het een waardevol hulpmiddel bij het analyseren van de verkoopgegevens. Het systeem van deze codes is ontstaan als registratiesysteem van producten in Europa. Het wordt inmiddels echter in een groot deel van de wereld gebruikt.

Welke informatie staat er in de EAN codes?

De EAN codes zelf bestaan uit 13 cijfers. Ze staan op labels op producten, vaak voorafgegaan door de letters EAN. Consumenten herkennen de code vaak aan de barcode, die boven de cijfers staat. De informatie over de producten wordt in een centraal registratiesysteem gezet. Dat doen de producenten van de artikelen. Ze zetten er de kenmerken van de producten in. Welke dat zijn is afhankelijk van het soort product. De informatie die bij een zwembroek wordt gegeven gaat niet verder dan de maat, kleur, het materiaal en het model. Een wasautomaat heeft meer kenmerken.

 

EAN codes van onderdelen

EAN codes gelden niet alleen voor complete producten. Ook de componenten die in producten worden gebruikt worden voorzien van eigen EAN codes. Dat is erg handig als apparaten moeten worden gerepareerd. Wasmachines van verschillende merken worden vaak gebouwd met dezelfde componenten. Als een pomp moet worden vervangen is de kans groot dat de pomp in merk A dezelfde is als in merk B of C. Doordat pompen hun eigen EAN codes hebben, heeft een reparateur ontzettend veel keus uit leveranciers om zo’n pomp te bestellen. Hij kiest uiteraard voor degene die de pomp het goedkoopst aanbiedt.