Media museum
Image default
Arts / Photography

Alles dat u moet weten over het kopen van nieuwe bureaustoelen

Bureaustoelen kopen is niet de meest gangbare bezigheid tenzij u inkoper bent bij een kantoormeubilair handel. Daarom kunnen wij ons voorstellen dat u niet precies weet waar u moet beginnen en waar u op dient te letten bij de aanschaf van uw volgende stoel. Het kopen van een bureaustoel is ook niet niks, het is namelijk een meubel waar u (als het goed is) dagelijks vele uren op door zal brengen de komende jaren. Daarom leggen wij u in dit artikel stapsgewijs uit wat de punten zijn waar u op moet letten. 

Samengevat zijn er vijf belangrijke factoren die u mee kan nemen in de aankoop:

 • De tijd die u spendeert op de stoel
 • Het soort rugleuning
 • Het soort armleuning
 • De optie om een lendensteun te hebben
 • Het ontwerp/design op basis van uw voorkeuren

De tijd die u spendeert op de stoel

Als u vooraf weet dat u dagelijks 14 uur op een stoel gaat doorbrengen dan is het logisch om meer budget vrij te maken voor een stoel. Mocht een stoel slechts een uurtje per dag gebruikt worden kan u over het algemeen prima af met een wat goedkoper model zo lang deze maar voldoet aan alle door de overheid opgestelde regels voor werkplekken. Veel verkooppunten hebben stoelen onderverdeeld in drie tijds-categorieën:

 • Minimaal 1 tot maximaal 3 zituren per dag
 • Minimaal 3 tot maximaal 6 zituren per dag
 • Meestal meer dan 6 zituren per dag

Over het algemeen mag u er vanuit gaan dat: Hoe hoger de indicatie voor het aantal zituren per dag, hoe beter de kwaliteit van de stoel. Natuurlijk zijn er uitzonderingen te vinden maar dit is een duidelijke vuistregel om u aan vast te houden. 

Als uw budget het toelaat is het te adviseren om een stoel te kiezen met een hoger aantal zituren per dag, ook als u dit niet direct nodig heeft. Aan de andere kant is het absoluut af te raden om een stoel met een lage indicatie aan zituren aan te schaffen als u er vrij zeker van bent dat u de stoel dagelijks meer gaat gebruiken. Neem uw gezondheid hierbij in acht.

Het soort rugleuning

Rugleuningen zijn een belangrijk onderdeel van een comfortabele bureaustoel. Zo zijn er een aantal verschillende opties verdeeld in deze categorieën. Vooraf is het belangrijk om altijd te kiezen voor een verstelbare rugleuning. Als een rugleuning niet verstelbaar is moet de gebruiker precies de juiste afmetingen hebben om optimaal op de stoel te kunnen werken. De kans dat de gebruiker exact de afmetingen heeft waarvoor de stoel gemaakt is is zeer klein te noemen. 

Rugleuningen van stof (gestoffeerd) zijn zacht maar wel minder makkelijk schoon te maken. Afhankelijk van de eindgebruiker kan u het beste inschatten of dit een goed idee is of niet. Ondersteuning bij stoffen rugleuningen is wat minder dan bij de variant met netbespanning én ze zijn meestal niet verstelbaar. Rugleuningen met netbespanning genieten de voorkeur als het gaat om ergonomie en productiviteit. Deze variant is afhankelijk van het model in meer of mindere mate verstelbaar. 

Het soort armleuning

Armleuningen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Zo zijn er zelfs stoelen zonder armleuning. Voornamelijk de draai- en instelbaarheid van de armleuningen maken het onderscheid in stoelen. Zo kan u kiezen tussen: 

 • Horizontaal instelbare armleuningen
 • Verticaal instelbare armleuningen
 • In alle richtingen instelbare armleuningen (4D)

De optie om een lendensteun te hebben

Lendensteunen zijn een geschenk uit de hemel voor mensen met lange benen. Zonder lendensteunen krijgen de benen van langere gebruikers te weinig ondersteuning met alle gevolgen van dien. Van kramp tot tintelingen en zelfs uitstralende pijn. Bent u wat langer, kies dan altijd voor een ergonomische bureaustoel met lendensteun.