Media museum
Image default
Banen en opleidingen

Hoe leg ik elektra aan?

Schakel altijd de relevante stroombron uit voordat u met het elektrische systeem begint te werken. Vertel het aan je huisgenoten, zodat niemand per ongeluk de zekering weer aanzet.

Daarnaast mag je pas overstappen na de vermogensmeter. De meterkast en alle bedrading voor de meterkast is en blijft eigendom van het nutsbedrijf. Let hier dus goed op voordat je begint met het aanleggen van je eigen bekabeling!

Leg genoeg stopcontacten aan voor nu en ook voor later

Er zijn kamers en ruimtes in uw huis die meer stopcontacten nodig hebben dan andere. In de woonkamer raden we aan om rondom de eettafel en zithoek stopcontacten te plaatsen zodat je op tafel gemakkelijk je laptop, elektrische bakplaat en fondueset kunt aansluiten. Hoe dan ook, je hebt een plek nodig om je tv in je zithoek te plaatsen. Inductielussen zijn ook handig in de woonkamer. Met een andere schakelaar zet je bijvoorbeeld alle tafellampen met één klik aan of uit.

Werkschoenen voor elektriciens

Als elektricien heb je natuurlijk te maken met elektriciteit. De verantwoordelijkheden van een elektricien omvatten het installeren of vervangen van cv-ketels, gas, verlichting, bedrading en verwarmingssystemen. Veiligheidsschoenen die voldoen aan de ESD-normen zijn het beste. Met andere woorden, werkschoenen hebben een lage elektrische weerstand en zijn geschikt om elektrische schokken te voorkomen.

Werkschoenen voor elektriciens kopen

Kijk niet naar labels of certificeringen

Tegelijkertijd is het heel goed mogelijk dat u ervaren professionals nodig heeft. Mogelijk moet u ook een gekwalificeerde elektricien inschakelen, aangezien het netwerk moet worden getest en opnieuw moet worden afgedicht. Wilt u zekerheid over vakmanschap en kwaliteit, dan zijn keurmerken erg handig. Het Keurmerk wordt toegekend aan gediplomeerde elektriciens die bepaalde eigenschappen aantonen en werken volgens de wettelijke veiligheidsvoorschriften.

Lukt het niet huur dan een elektricien in!

Lukt het niet met de elektra en heb je alles geprobeerd huur dan een elektricien in, want het kan soms best gevaarlijk zijn om met elektra te werken.