Media museum
Image default
Mode en Kleding

Naaitutorial: Hoe maak je een basis abaya

Heb je ooit willen leren naaien? Of misschien heb je ooit je eigen kleren willen maken, maar weet je niet waar je moet beginnen. Dan is deze naaitutorial iets voor jou! In dit artikel laten we je zien hoe je een basis abaya maakt, een traditioneel kledingstuk dat door veel vrouwen wordt gedragen en verkrijgbaar is op abayashop.nl. Dit project is perfect voor beginners en vereist slechts een paar basisbenodigdheden. Dus als je klaar bent om te leren naaien, laten we dan beginnen!

Wat is de abaya en waarom kan je die het beste zelf maken?

De abaya is een kledingstuk dat gedragen wordt door sommige vrouwen. Het is een zeer lang, loszittend gewaad dat het lichaam van top tot teen bedekt. De abaya jurk voor dames is vaak gemaakt van donkere of zwarte stoffen, hoewel ze ook in wit of andere kleuren kunnen worden gevonden. Hoewel abayas meestal in het openbaar worden gedragen, kunnen ze ook privé worden gedragen, bijvoorbeeld thuis of op het werk.

Er zijn verschillende redenen waarom je het beste je eigen abaya kunt maken. Ten eerste kunt u de stof en de kleur kiezen die u verkiest. Ten tweede kun je de pasvorm van de abaya aanpassen aan je eigen lichaamstype. En ten derde kun je je eigen persoonlijke accenten aan de abaya toevoegen, zoals borduurwerk of kralen. Door uw eigen abaya te maken, kunt u ervoor zorgen dat het een unieke en stijlvolle weerspiegeling is van uw individuele smaak.

De verschillende onderdelen van de abaya en waar ze voor dienen

De abaya is een traditioneel moslimkleed dat het lichaam bedekt van het hoofd tot de voeten. Het is meestal zwart van kleur, hoewel het ook in wit of andere kleuren kan worden aangetroffen. De abaya heeft veel verschillende onderdelen, die elk een specifiek doel dienen. De hoofddoek, of shayla, wordt rond het hoofd en het gezicht gedragen om het haar te bedekken en bescheidenheid te bieden. De niqab is een sluier die het gezicht bedekt en alleen de ogen zichtbaar maakt. Hij wordt over de hoofddoek heen gedragen. Het lichaam van de abaya is ruim en bedekt het hele lichaam. De mouwen zijn vaak lang en breed voor extra bedekking. De handen kunnen worden bedekt met handschoenen of met een apart stuk stof dat khamis wordt genoemd. De voeten zijn meestal bedekt met sokken of kousen, en er worden schoenen overheen gedragen. De abaya is een belangrijk onderdeel van de gelovige kleding en draagt bij tot bescheidenheid en privacy. 

Stap voor stap instructies voor het naaien 

Abayas zijn een soort vloeiende jurken die door vrouwen worden gedragen. Ze kunnen worden gemaakt van verschillende stoffen, maar de meeste abaya’s zijn gemaakt van lichtgewicht materialen die gemakkelijk te naaien zijn. Als je geïnteresseerd bent in het naaien van je eigen abaya, is hier een stap-voor-stap handleiding om je op weg te helpen.

  1. Meet jezelf op vanaf de bovenkant van je schouders tot aan de grond. Dit wordt de lengte van je abaya.
  2. Knip een stuk stof dat twee keer zo breed is als je schoudermaat en even lang als je lichaamsmaat. Vouw de stof dubbel, met de verkeerde kanten op elkaar.
  3. Naai de zijnaden van de abaya, beginnend bij de gevouwen rand en naai naar beneden tot de onderste zoom. Laat een kleine opening aan de onderkant van elke zijnaad, zodat je er later een lint of riem in kunt stoppen.
  4. Zoom de mouwen en de onderkant van de abaya. Je kunt de zoom met de hand naaien of een naaimachine gebruiken.
  5. Steek tot slot een lint of riem door de openingen van de zijnaden en knoop het vast. Je abaya is nu klaar om te dragen!
https://www.abayashop.nl/