Media museum
Image default
Mode en Kleding

Waterdicht of waterafstotend?

Elke regenjas biedt een zekere mate van waterbestendigheid. Begrip van de terminologie helpt je bepalen welke mate van bescherming een bepaald jack heeft.

Waterdicht vs. waterafstotend
We noemen een jas “waterdicht” als de waterbestendigheid voldoende is om slagregen buiten te houden. Hoewel de bedrijven het niet eens zijn over de testnormen, kun je erop vertrouwen dat alle uitrusting die een groot merk als “waterdicht” aanduidt, bestand is tegen een serieuze bui.

Waterdicht/ademend: Dit soort regenkleding verhindert dat regen op je huid terechtkomt, maar voert zweet ook weer naar buiten af. Als je van plan bent een activiteit te doen waarbij je ledematen en longen gaan pompen, is dit je soort kleding, want zowel neerslag als transpiratievocht kunnen je doorweken.

Waterafstotend: Ook ademend is dit materiaal dat een korte tijd lichte regen kan verdragen-windjacks en vederlichte jacks, bijvoorbeeld. Als de neerslag blijft hangen of zijwaarts begint neer te komen, zijn deze niet tegen hun taak opgewassen.

Waterdicht/niet ademend: Denk aan regenlap of noodponcho. Als je alleen maar de regen buiten moet houden terwijl je zit of staat, doet deze uitrusting het prima – en kost maar heel weinig geld. Doe je echter enige inspanning, dan zal je regen slicker ook van binnen glad zijn. En er is niet veel wind nodig om een poncho grotendeels ondoeltreffend te maken.

Ben je zelf op zoek naar een regenjas die je niet alleen droog houdt, maar er ook nog eens stijlvol uitziet? Kijk dan eens naar Rains regenjassen en waterdichte tassen bij The Little Green Bag.