Media museum
Image default
Woning en Tuin

Hoe leg je snel en moeiteloos een LVT-vloer aan?

LVT-vloerbedekkingen zijn steeds populairder. Ze zijn niet alleen goedkoop, veelzijdig en comfortabel om op te lopen, maar je kunt ze ook in no time zelf aanleggen. Gereedschap en timmer ervaring heb je hierbij niet nodig. Je zet de vloer met je handen of een rubberen hamer gemakkelijk in elkaar. Zo doe je dat.

Voorbereiden van de basisvloer

Eerst zorg je voor een geschikte onderlaag. Je wilt dat deze droog en egaal is. Een egaliseermiddel kan hierbij eventueel helpen. Maak de onderlaag ook goed schoon. Het is aan te raden om een ondervloer te gebruiken. Er zijn ondervloeren speciaal voor vinyl, maar sommige vinyltegels kunnen ook direct op veel bestaande ondervloeren geïnstalleerd worden. Gebruik tapijt niet als ondervloer en het liefst ook geen zachte, flexibele vloerbedekkingen zoals oud vinyl.

Verdere voorbereiding

Haal je luxe vinyltegels uit de verpakking en controleer dat je genoeg hebt om het oppervlak van je vloer te bedekken. Laat het vinyl vervolgens wennen aan de temperatuur in de betreffende kamer. Dit doe je door ze, nadat je ze hebt uitgepakt, minimaal 24 uur in deze kamer te laten zitten. Het is niet nodig om alle meubels uit de ruimte weg te halen: als je een deel van de vloer hebt aangelegd, kun je de meubels daar namelijk gelijk op plaatsen.

Tegels in elkaar klikken

De tegels van een LVT vloerbedekking maken gebruik van een kliksysteem. De randen passen dus gemakkelijk in elkaar. Vaak kun je dit zonder gereedschap doen. Met je handen klik je de vinyltegels dan in elkaar. In sommige gevallen gebruik je een rubberen hamer om de tegels naar beneden te tikken. Het is aangeraden om van tevoren te bedenken waar je naartoe gaat werken. Werk bijvoorbeeld van één kant van de ruimte naar de andere.