Media museum
Image default
Arts / Photography

Koop een 3d pen die niet kan exploderen in je hand

Ja het klinkt ongelooflijk maar toch is dit een groot risico bij de aanschaf van een 3d pen. Veel pennen hebben niet een geldig OEM certificaat en mogen niet zomaar op de Europese markt worden verkocht. Het zal dus niet de eerste keer zijn dat dit gebeurd en het risico neemt alleen maar toe door de hype en de toename in het aantal pennen die zonder inachtneming van veiligheidsrisico’s op zeer grote schaal in China worden geproduceerd. Dit laatste is overigens geen probleem alleen zijn er merken die niet aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen en die leveren inderdaad ook op de Nederlandse markt.

Steeds meer nieuwe merken op de markt

Gelukkig is er nog niets bekend van letselschade door de 3d pen maar volgens de experts kan dit niet lang uitblijven. Het RIVM heeft bijvoorbeeld al wel onderzoek gedaan voor de 3d printers maar de 3d pen is door de korte bekendheid nog niet volledig op het netvlies van deze instanties. Omdat de filamenten verwarmd moeten worden is het verwarmingselement het gevaarlijkste onderdeel in de 3d pen. Wel is er ook onderzoek gedaan naar brandwonden en inademing van giftige stoffen die vrijkomen bij de ABS en PLA filamenten. Nieuwe ontwikkelingen als UV licht zullen hier zeker een verandering in brengen.

Welke 3d pennen zijn betrouwbaar?

Wanneer we de huidige markt bekijken zien we in Nederland en België verschillende aanbieders die 3d pennen leveren zonder een OEM certificaat. Let dus goed op of dit ook bij uw online webshop het geval is en wanneer je hier niets over leest is het risico aanwezig dat u een onveilige 3d pen koopt. Wij hebben in Nederland in ieder geval een goede gevonden die voldoet aan alle veiligheidsnormen en dit is goedkope3dpen.nl. Wanneer je er dus zeker van wilt zijn een betrouwbare 3d printer pen aan te schaffen kijk dan vooral even naar de modellen die daar verkocht worden.