Media museum
Image default
Arts / Photography

Vijf tips om een schoorsteenbrand te voorkomen

Een schoorsteen brengt veel gezelligheid met zich mee, maar helaas ook veel problemen. In Nederland ontstaan er jaarlijks tuin 2.000 schoorsteenbranden. Veel van deze branden zijn gemakkelijk te voorkomen. Helaas zien veel huishoudens het belang van het onderhouden van een schoorsteen niet in.

Een schoorsteenbrand wordt over het algemeen veroorzaakt door een verstopt en vervuild schoorsteenkanaal. Door het rookkanaal regelmatig te reinigen, zal een brand voorkomen worden. Hieronder staan vijf tips om een schoorsteenbrand in de toekomst te voorkomen.

Droog lofhout

Het stookmateriaal is van grote invloed op de situatie van het vuur. Gedurende de koude maanden wordt het pakpapier van de sint- en kerstcadeautjes vaak verbrand in de open haard. Echter is dit enorm gevaarlijk, doordat er in korte tijd een grote vlam kan ontstaan. Indien de schoorsteen niet voldoende geveegd is, zal dit leiden tot een schoorsteenbrand.

Om deze situatie te voorkomen is het raadzaam om droog en onbewerkt hout te gebruiken. Droog hout is snel te herkennen door het loszittende schors en de scheuren.

De Zwitserse methode

De Zwitserse methode klinkt u hoogstwaarschijnlijk niet bekend. Bij deze methode worden er dikke houtblokken op de aslaag geplaatst, waar vervolgens een dun blok aanmaakhout opgelegd wordt. De stapel zal worden afgedekt met sprokkelhout en een extra aanmaakblokje. Deze methode zorgt voor minimale aanslag in het rookkanaal, waardoor de kans op een schoorsteenbrand kleiner is.

Kleur van de rook

De kleur van de rook verklapt veel. Hoe kleurlozer de rook is, hoe veiliger. De kleurloze rook geeft aan dat het verbrandingsproces optimaal verloopt. Indien er donkere rook uit de schoorsteen komt, zal dit hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met een tekort aan zuurstof of het gebruik van ongeschikte brandstof. Ook de kleur van de vlammen kunnen je waarschuwen: bij onvolledige verbranding zullen er flakkerende oranje vlammen verschijnen.

Oostenwind

Het blijkt dat de oostenwind erg droog is, waardoor de kans op een brand toeneemt. Stoken bij oostenwind kan, vooral bij een woning met een rieten dak, voor problemen zorgen. Via de website Buienradar kunt u zien waar de wind vandaan komt. Stoken bij oostenwind is niet verstandig.

Laten vegen door een schoorsteenveger

In veel landen is het inmiddels al verplicht: jaarlijks de schoorsteen vegen. Ook in Nederland kun je gemakkelijk een schoorsteenveegbedrijf bereiken die de schoorsteen regelmatig zullen onderhouden. De schoorsteenvegers zullen de brandbare laag in het rookkanaal verwijderen, zodat u weer veilig kunt stoken.  

http://pieterlorje.nl