Media museum
Image default
Woning en Tuin

Ondervloeren met vloerverwarming

Ga je vloerverwarming aanleggen, of ben je van plan in je nieuwe woning vloerverwarming te nemen? Denk dan niet alleen goed na over de juiste vloer, maar ook over je ondervloer. Een ondervloer is van belang om je vloer recht te kunnen leggen. Dat loopt wel zo lekker.

Ook isoleert een ondervloer, zodat vocht je vloer niet kan beschadigen bijvoorbeeld. Maar bij een ondervloer met vloerverwarming moet je net even anders denken. De ondervloer moet namelijk ook tegen de vloerverwarming kunnen. En daarvoor moet je letten op de R-waarde.

Warmteweerstand en R-waarde

Wat is dan een R-waarde? Dit is eigenlijk simpelweg een getal dat aangeeft wat de warmteweerstand is van het materiaal. Dit kun je van zowel je vloer als je ondervloer vinden.

De R-waarde wordt aangeduid met een getal en m²K/W. Maar welke R-waarde heb je nodig bij een ondervloer voor vloerverwarming?

Dat is niet alleen afhankelijk van je ondervloer. Een zo laag mogelijke R-waarde is voor je ondervloer wel het meest prettig en praktisch. De laagste optie is alleen soms te laag, wanneer je een bepaald minimum isolatie nodig hebt, omdat je onderburen hebt bijvoorbeeld.

De juiste balans

Uiteindelijk gaat het om de balans. De ondervloer heeft een R-waarde, maar je vloer ook. Samen mogen deze niet hoger zijn dan 0,15 m²K/W. Dat bereken je simpelweg door de R-waarde van je vloer en de R-waarde van je ondervloer bij elkaar op te tellen en door twee te delen.

Je zal dus even moeten rekenen. Wanneer je R-waarde hoger is, heeft je vloerverwarming geen nut namelijk. Dan is de warmteweerstand te hoog en komt de warmte niet je huis in.

Ook is het bij een ondervloer belangrijk dat deze geschikt is voor vloerverwarming. Dit vind je, evenals de R-waarde, bij de productinformatie.

https://www.ondervloershop.com