Media museum
Image default
Arts / Photography

Geen voeten op tafel

Het is niet makkelijk als middelbare scholier om een studie uit te kiezen die bij je past. Veel leerlingen kiezen iets en hebben er na een jaartje spijt van. Of de druk is te hoog, of de leraren te saai, of de toetsen te moeilijk. Nadat deze leerlingen stoppen met hun studie is hun motivatie ver te zoeken. Ze willen geen journalistiek doen of gymleraar worden, omdat ze daarvoor veel te weinig betaald voor krijgen. Dus gaan ze opzoek en valt hun oog op een andere studie: industrieel product ontwerpen.

Mensen kiezen deze studie omdat er bijna geen werkloosheid is en het begin salaris best hoog is. Product ontwerpen zou niet zo moeilijk moeten zijn, denken ze dan. Ze denken dat ze na hun studie in een bekend ontwerpbureau zitten met hun voeten op tafel en een kop warme chocolademelk in hun hand. Het geld zou binnenstromen.

Dit is niet altijd het geval. Mensen die deze studie kiezen, onderschatten vaak wat het precies inhoudt. Je het kennis van natuurkunde nodig en je moet een goede inzicht hebben, anders is het moeilijk om de studie vol te houden. Veel studenten houden ook van feestjes, waardoor ze het huiswerk niet doen en de toetsen bijna niet halen.

Er zijn natuurlijk wel volhouders. En die volhouders zien in na de studie dat de vacatures binnenstromen, want het vak wordt veel gevraagd tegenwoordig. Elk bedrijf heeft wel een productontwerper nodig. Het is dus een kwestie van volhouden en goed kijken wat je opties zijn. Want als je net zo’n typische studentenmentaliteit hebt als bij de vorige studies, dan is het nog steeds mogelijk om de studie niet te halen. Dit is bij elke studie het geval. Het enige wat je nodig hebt is plezier, discipline en een goede mentaliteit. Uiteindelijk zien veel studenten dan dat hun harde werk niet voor niks was.

https://bpo.nl/