Media museum
Image default
Arts / Photography

Twee soorten montage van riet

Riet wordt al eeuwen lang gebruikt voor dakbedekking, maar is door nieuwe technieken, materialen en regelgeving nog steeds aan het ontwikkelen. In principe zijn er twee verschillende technieken nu te beschrijven voor het rietendak die momenteel worden gebruikt door rietdekker. De traditionele open constructie, waarbij het riet op latten worden gebonden. De gesloten constructie, waar het riet wordt vastgeschroefd op een gesloten onderconstructie. Maar wat is nou het verschil, wat gaat langer mee, wat is mooier en gewoonweg beter.

De eerste techniek zegt het eigenlijk al, het is een open constructie. Dat betekend dat wanneer je binnen in het huis staat en je naar het dak kijkt, je het riet ziet liggen. Het riet wordt met deze techniek aan een raamwerk vastgebonden waarbij er een draad om de balken wordt geslagen en zo het riet vast komt te liggen. De tweede techniek is wat meer van de laatste jaren, de onderconstructie is gesloten. Wat je hiermee kan bereiken is dat wanneer er een keer brand kan zijn, het vuur niet zo snel om zich heen kan grijpen omdat het niet direct bij het riet kan. Het dekken van het riet gaat nog bijna helemaal het zelfde als bij de traditionele open constructie. Dit omdat het riet wordt vastgeschroefd aan de onder platen, aan deze schroef zit een draad waaraan het riet is vast gemaakt.

Er zijn enkele voor- en nadelen te noemen aan beide constructies. Allereerst de open constructie. De voordelen voor deze constructie is dat het een optimale ventilatie geeft, het is optisch prachtig, het is een lichte constructie en het is een zeer beproefde methode. Daarnaast is het relatief wel brandgevaarlijk omdat het voor direct om zich heen kan grijpen, het is niet stofvrij te krijgen en te houden en je hebt een zeer groot energie verlies.

Voordelen voor een gesloten constructie, het heeft een uitstekende isolatie, het heeft een hoge brandveiligheid door de gesloten constructie, binnenzijde is netjes afgewerkt, uitstekend isolerend en er is een grote overspanning mogelijk. Echter is de methode redelijk nieuw en is het wat duurder in de uitvoering omdat er meer materiaal nodig is aan hout.

Als je beiden naast elkaar zou leggen, kan je zeggen dat je het beste voor de gesloten constructie kan kiezen. Je bent wel wat meer kwijt in een keer maar dat loont zich uiteindelijk af op meerdere vlakken. Lager in verzekering (door brandveiligheid) en geen stoffige zolders omdat het afgetimmerd is en vaak weinig tot geen ombouwing nodig door de rietdekker.

http://www.rietwerk.nl/